Halloween szokások, halloween babonák

halloween szokások, halloween babonák

Mikor van halloween, honnan származik ez az ünnep, és milyen halloween szokások és halloweeni babonák vannak?

Mikor van halloween?

Halloween minden évben október 31-én van. A halloween szó „All Hallows Eve” kifejezés rövidítésével alakult ki, ami mindenszentek előestéjét jelenti. Mindenszentek pedig november 1-én van, míg halottak napja meg november 2-án.

Halloween eredete

Halloween eredete az ókori kelta ünnepre, a Samhainra vezethető vissza, amelyet a kelta népek Északnyugat-Európában ünnepeltek, és az újév kezdetét jelentette. A Samhain az ősi kelta kalendárium legfontosabb ünnepe volt, amelyet október 31-én tartottak.

Azt hitték, hogy ezen az éjszakán a határ a földi és a túlvilági világok között a legvékonyabb, így a halottak szellemei könnyen visszatérhettek a világba. Az emberek jelmezekbe öltöztek és tüzet gyújtottak, hogy elűzzék a rossz szellemeket és megvédjék magukat az ártó szellemektől.

A rómaiak később ezt az ünnepet a halottak napjával egyesítették, és amikor a keresztény egyház elterjedt, az ünnepet mindenszentek napjához kötötték, amely november 1-jén van. Az ünnepet az 1800-as években az Egyesült Államokban honosították meg, és azóta a Halloween a legismertebb ősi kelta ünnep az egész világon.

Halloween szokások

Jelmezbe öltözés

Az emberek maszkokat vesznek és jelmezbe öltöznek. A tradicionális Halloween jelmezek természetfeletti figurák, például vámpírok, szörnyek, szellemek, csontvázak, boszorkányok és ördögök alapján készülnek, de manapság népszerűek a szuperhős és hercegnő jelmezek is.

halloween jelmezek

Töklámpás faragás

A házakat feldíszítik halloweeni dekorációval, aminek fontos kelléke a Jack O’Lantern, azaz a faragott töklámpás. A töklámpás érdekessége, hogy az ír bevándorlók általában karórépából készítettek faragott lámpát. Amikor ez a szokás megérkezett az USA-ba, ahol a tök őshonos, a karórépát felváltotta a tök, mivel a tökből sokkal könnyebben lehetett, látványosabb lámpákat faragni. A farmerek már direkt olyan fajtákat nemesítenek, amik a legideálisabbak a tökfaragáshoz.

töklámpás

Édességgyűjtés – Csokit vagy csalunk!

A „Csokit vagy csalunk!” a tévének köszönhetően talán az egyik legismertebb Halloween szokás. Ez elsősorban a gyerekek programja, mikor jelmezbe öltözve bekopogtatnak a házakba „Csokit vagy csalunk!” felkiáltással és csokit gyűjtenek.

Halloween party

A Halloween partik a XX. század elején kezdtek elterjedni, mikor a Halloween sokkal inkább egy közösségi ünneppé vált, mint vallásivá. Felnőtteknek és gyerekeknek is rendeznek partikat, különböző játékokkal, Halloween ételekkel, és jelmezekkel.

Ijesztő történetek mesélése / Horror filmek nézése

Régen a halloween fontos része volt, hogy ijesztő történeteket meséltek egymásnak szellemekről, boszorkányokról, ördögről. Ez a szokás alakult át horror filmek nézésévé, és minden év októberében kidobnak egy új horror filmet, hogy legyen mint nézni halloween estéjén.

Almahalászat

Almákat raknak egy vizes tálba, és a szájukkal kihalászniuk az almát. Az almahalászathoz, és a többi halloweeni szokáshoz sok babona és hiedelem kapcsolódik.

Halloween babonák

Halloween kapcsán több babona és hiedelem ismert a világ számos táján. Íme néhány híres halloweeni babona.

Halloween babonák szellemekről

Halloweenkor azért kell jelmezbe öltözni, hogy megtévesszük a gonosz szellemeket és elrejtsük valódi személyiségünket.

Halloweenkor napnyugta előtt háromszor körbe kell járni a házat hátrafelé és az óramutató járásával ellentétes irányban, hogy elűzzük a gonosz szellemeket.

Ha halloween éjszaka a gyertya lángja kékre változik, akkor szellem van a közelben.

Halloween éjszaka nem szabad beszélgetni vacsoránál, mert a beszélgetés az asztalhoz hívja a szellemeket.

Azért, hogy a szellemek ne tudjanak bejutni a házba, állatcsontokat, egy egy állat képét kell eltemetni az ajtónyílás közelében.

Az a személy, aki halloweenkor születik látja a szellemeket és beszélni tud velük.

Ha halloweenkor harangozunk, az elriasztja a szellemeket.

halloween szellemek

Halloween babonák denevérekről

Ha egy denevér berepül egy házba, az annak a jele, hogy szellemek vannak a házban.

Ha egy denevér háromszor repül körbe egy házat, az haláleset vetít előre.

Ha a denevérek korán kirepülnek és játékosan repkednek, az a jó idő jele.

 

Halloween babonák fekete macskáról

Ha halloweenkor fekete macskával találkozunk, az azt jelentheti, hogy egy boszorkány van a közelben.

Az ablakon kívül nyávogó fekete macska azt jelenti, hogy közeleg a családtag halála.

halloween fekete macska

Halloween babonák a szerelemről

Ha egy egyedülálló nő halloween éjszakáján egy ág rozmaringot, és egy ezüst hat pennys érmét tesz a párnája alá, álmában meg fogja látni jövendőbeli férjét.

Egyesek azt hiszik, ha halloween éjszakáján csigát fogunk, és bezárjuk egy lapos edénybe, akkor reggel meglátjuk jövendőbeli kedvesünk első betűjét a csiganyálkába írva.

Az almát felülről lefelé hámozzuk meg. Az a személy, akinek a leghosszabb az almahéja, az fog a legtovább élni. Ha az almahéjat átdobtad a vállad felett, a leeséskor kialakuló betű megmutatja a leendő párod nevének kezdőbetűjét.

Az almahalászat egy tradicionális halloween szokás,  amikor almákat raknak egy vízzel teli edénybe, és az embereknek a szájukkal kell kihalászniuk.  Akinek először sikerül kiszednie az almát, az fog először megházasodni.

Halloweenko vágj félbe egy almát, ahány magja van az almának, annyi gyereked lesz.

Egyéb halloweeni babonák

Ha pókot látsz halloween éjszaka, az azt jelenti, hogy egy szeretett ember figyel téged.

Aki halloween éjszakáján kifordított ruhában hátra felé sétál, boszorkányt fog látni.

Halloween éjfélkor gyújtsd meg egy narancssárga gyertyát, és égjen hajnalig, ez szerencsét hoz.

Ha halloweenkor egy kereszteződéshez mész, és hallgatod a szelet, megtudhatod a legfontosabb dolgokat, amelyek a következő 12 hónapban fognak történik.

Nagy-Britanniában az emberek azt hitték, hogy az ördög diógyűjtő. Halloweenkor a diót varázsszerként használták.

A fán való kopogtatás távoltartja a balszerencsét.

Olvasd el ezeket a cikkeket is:

9 ok, miért jó a halloween